dilluns, 16 de juny de 2008

Article publicat al Punt Diari


dimecres, 9 d'abril de 2008
Del mar a la muntanya, a peu ECA Global proposa una ruta a través de les vies verdes entre Sant Feliu de Guíxols i Núria

Sóc poc de veure la televisió, però recordo que hi havia un anunci d'aixetes d'una coneguda marca comercial que feia al·lusió a l'enyorament que sentia una gota d'aigua de l'aixeta d'on havia sortit, i reculava i hi retornava. Ahir, hi vaig pensar quan agafava aigua a la platja de Sant Feliu de Guíxols per portar-la fins al santuari de Núria, a Queralbs. És el que proposa la Fundació ECA Global a tothom qui vulgui resseguir la Ruta de la Sal de la Vida, entre la Mediterrània i el Pirineu, majoritàriament a través de les vies verdes gironines. L'excusa és molt clara: tornar l'aigua als seus orígens. Una aigua recollida a Sant Feliu i amb molt de pòsit de les zones que ha travessat: el Pirineu, la via romana del Capsacosta, la zona volcànica de la Garrotxa, les terres remences de les valls d'en Bas i d'Hostoles i d'Amer, les que rega el riu Ter, Girona, les Gavarres i, finalment, la vall d'Aro. És a dir, una ruta espiritual –laica o religiosa, això depèn de cadascú– per relaxar-se, pensar, o simplement una caminada per etapes –vuit segons els organitzadors– que convida a disfrutar del paisatge, de la gent de cada lloc, de les altres persones que es poden trobar fent la ruta, del menjar, de l'hostatgeria, del patrimoni, etc.
Tothom qui vulgui té a la seva disposició un equip per al caminant, que trobarà a les oficines de turisme del recorregut o demanant-lo a saldelavida@fundacionecaglobal.org. Es tracta d'unes alforges amb un recipient de ceràmica de Quart de l'obrador artesà de Jesús Prats per transportar l'aigua agafada a Sant Feliu i d'una guia on es marca la ruta, les etapes en què s'aconsella recórrer-la i les dades principals de cada zona i població per la qual es passa. A més, a la guia hi ha una mena de passaport, el Rutipassaport, on es convida els pelegrins a documentar el pas per cada municipi amb el segell de l'ajuntament o parròquia pertinents.
Ahir, el director general de la Fundació ECA Global i ànima del projecte, Xavier Corominas, va dirigir la presentació oficial de la ruta. Hi havia, entre altres, periodistes i representants de les institucions que han contribuït al projecte: la Fundació Territori i Paisatge de Caixa de Catalunya, el Consorci de les Vies Verdes de Girona, Caixa de Girona, Ferrocarrils de la Generalitat, Vall de Núria i la Secretaria de Comerç i Turisme. Els participants van ser rebuts per l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó; van visitar Bell-lloc (Santa Cristina d'Aro), l'obrador de Jesús Prats, van fer un petit tram de via verda a Llambilles i un a la Vall d'en Bas, abans de dinar a Les Cols d'Olot. A la tarda, van caminar per la via romana del Capsacosta i van visitar l'estació de Sant Joan de les Abadesses, inici de la Ruta del Ferro, abans de pujar a Núria, on van fer nit.