dilluns, 30 de juny de 2008

Article publicat a la revista Descobrir Catalunya (juny 08)De la mar a Núria per les vies verdes
La ruta de la Sal de la Vida proposa portar aigua de la Mediterrània als Pirineus

Les rutes de pelegrinatge han mogut els éssers humans al llarg dels segles. Però algunes, com la que us presentem, no tenen meta religiosa, sinó que pretenen, simplement, que gaudim del territori i el coneguem a fons. La Sal de la Vida és un itinerari que aprofita antics traçats ferroviaris -avui convertits en vies verdes- per anar de Sant Feliu de Guíxols a la vall de Núria sense haver de patir els efectes dels tubs d'escapament, travessant paratges de gran interès natural i històric. El camí es divideix en vuit etapes, que cad visitant pot completar al seu ritme en funció de la preparació física o dels seus interessos. Això sí, haurà d'acomplir un objectiu: portar aigua des de la platja de Sant Feliu fins a l'ermita de Sant Gil, a Núria.
L'organització facilita als participants tres elements: un petricó de ceràmica per dur l'aigua recollida a la mar, una guia que inclou un mapa de l'itinerari i una explicació de les etapes, i finalment une alforges amb dos compartiments per portar-hi el recipient i la guia. L'equip es podrà adquirir a un preu simbòlic de 20€ a les oficines de turisme de les viles per a les quals passa la ruta, així com a través d'Internet. L'únic requisit per poder completar l'aventura amb èxit és reunir els segells dels 26 ajuntaments adscrits a la ruta; cal uq ens els estampin a la guia de la Sal de la Vida com si es tractés d'un passport.
Els primers 39km entre Sant Feliu i Girona travessen boscos mediterranis i pobles com Quart i Castell d'Aro. De Girona a Olot (54 km) seguirem l'antiga via del carrilet, i des de la capital de la Garrotxa travessarem la vall de Bianya fins arribar a la calçada romana del Capsacosta. L'enllaç entre la vall de Bianya i Santa Llúcia de Puigmal, de 12 km, està pendent de construcció. A partir d'aquest punt cal arribar a la vall de Núria per pistes de muntanya.